Новини | Полезни съвети

Как да се грижим за бельото си?

Девойка простира бельо и сутиени. Как да се грижим за бельото си?

Бельото е в близост с деликатните зони на нашето тяло през целият ден. Всеки производител на бельо ще Ви каже, че за да се запази жизненият цикъл на Вашето бельо е най-добре пране на ръка и сушене чрез простиране.

Съгласни сме, че в днешният забързан ритъм на живота нямаме време за ръчно пране на нашето бельо. За това ви препоръчваме лекият цикъл на пералнята машина.

Сутиените

Перат се на 30-40 градуса в перална машина с подходящ препарат за деликатни материи, но никога не хвърляйте в пералната сутиените си незакопчани. Ако сложите незакопчан сутена си в пералната, той може да се оплете заедно с другите дрехи в нея. Не го правете, защото по този начин сутиенът може да се опъне и разтегне. Веднъж случили се това той никога няма да придобие предишната си форма и ще седи по Вас отпуснат.

Бельото

Тениски, шорти, потници и домашните дрехи трябва да се перат на ниски температури. Не бива да превишаваме 30 градуса, ако материите са деликатни (естествена коприна, вискоза, дантела) и не повече от 40, ако перем памук.

Подходящият прах за пране

Бельото трябва да се пере с течен гел. Той се разтваря по-лесно във водата от гранулите.

Белина

Ако по белите дрехи се образуват жълтеникави петна, може да добавим и белина. Но тогава дрехите трябва да се перат отделно, защото белината ще увреди деликатните материи и може да ги направи дори по-жълти.

Пере се разделно

Бяло с бяло, цветно с цветно и черно с черно.

Торбите за пране

Торби за разделно пране на сутиени

Най-необходими са, когато перем сутиени с банели. Металните телчици лесно могат да се извадят и да попаднат в пералнята, което ще я повреди.

Бельото с подплънки

Моделите с подплънки трябва нежно да се притискат при изцеждане на водата от тях. Презрамките пък трябва да се разтягат преди да се оставят на простора, за да не се навият на спирали.

Еластанът (известен и като ликра)

Еластанът, който често присъства на етикетите на бельото ни, не търпи високи температури и избелване с хлор, затова трябва внимателно да подберем перилния си препрат, така че да не увреди тези дрехи.

Сушенето

Бельото се суши по класическия начин – на въже или простор, но никога в сушилня, както и никога на пряка слънчева светлина.

Не отлагайте прането

Себумът, следите от грим и петната от храна се абсорбират лесно в деликатните материи и увреждат тъканта им.

Поставяне на сутиени или бельо в сушилнята

Горещината, която се образува в сушилнатя е пагубна за еластичноста и формата на Вашето бельо. Независимо дали става въпрос за дантелени бикини или памучни боксерки. Препоръчваме Ви да изсушавате бельото си на простора.